top of page
חיפוש
יובל לבסקי

אנדרדוג או פייבוריט

עודכן: 17 במאי 2020


נבחרת ישראל בכדורסל עומדת בפיתחה של אליפות אירופה שתיערך בריגה בירתה של ליטא. הנבחרת הוגרלה לבית קשה מאוד בו מספר אריות היבשת כסרביה, צרפת, איטליה וגרמניה ובנוסף, לטביה הביונית.

על הניר מקום רביעי\חמישי נראה הכי ריאלי. כאשר רק 3 קבוצות מבית זה משיכות לשלב הבא המצב אכן נראה לא פשוט כל וכל.

לאחרונה שמעתי מספר התבטאיות של גורמים מהנבחרת בתקשורת אשר העלו לי את השאלה הבאה:

איך כדאי להגיע לאליפות כזו? כאנדרדוג לא ציפיות? או כפיבוריט שיש לו מה להפסיד? ראשית, בואו נבחן את שתי האופציות ואת השפעתן על השחקנים.

כאשר אתה מגיע כאנדרדוג, מעמדת נחיתות, אתה יוצר מערכת ציפיות נמוכה מהסביבה ובאופן ישיר גורם לירידת רמת הלחץ במערכת. כאשר אף אחד לא מצפה שתצליח אין לך חשש מכישלון, אתה לא מודאג אם לא תהיה בשיאך וכפועל יוצא לא תחשוש לנסות דברים חדשים, להעיז, לת את כולך ולהרגיש משוחר וקליל.

מצוין לא? אז זהו שלא תמיד...לעיתים, כאשר מגיעים כאנדרדוג, אנו נוטים להשקיע פחות, עמדת הנחיתות גורמת לנו להעצים את היריב שלנו, לחשוש מנו, להגיע לתחרות אדישים ולותר מהר יותר. "גם ככה כולם יודעים שאנחנו פחות טובים ולא מצפים מאיתנו להצליח".

כאשר אתה מגיע כפיבוריט, מעמדת כוח ועלינות, אתה יוצר מערכת ציפיות גבוה, אתה מטיל מורא על מתחריך, אתה מלא ביטחון עצמי ביכולת שלך ובמסוגלות שלך לנצח את יריביך, אתה לא מותר ונלחם עד טיפת הדם האחרונה. אתה מאמין וחושב שאתה חיב לנצח כי הרי אתה באופן ברור יותר טוב והרי כולנו יודעים כי מחשבה בוראת מציאות .

מעולה לא? א זהו שלא תמיד...לעיתים, כאשר אתה מגיע כפיבוריט, אתה מתמלא בעצמך ונהיה יהיר, אתה מאמין שאתה טוב יותר ולא משקיע את כל כולך, אתה נוטה לזלזל ביריב ולהגיע ברמת מוכנות לא מספקת, אתה נכנס לחץ מהציפיות הגבוהות ומהחשש מכישלון, מה שיגרור חוסר ריכוז וקבלת החלטות גרועה כאשר הדברים קצת משתבשים, אתה במתח רב מאחר ויש לך הרבה מה להפסיד.

אם כן מה עדיף? כרגיל בתחום המנטאלי והריגשי, הנושא מורכב ותלוי במספר גורמים. ראינו כי בקלות אפשר להגיע לצד החיובי או השלילי בכל מצב הן כפיבוריט והן כאנדרדוג. אם כן איזה תדמית ומערכת ציפיות כדאי לבנות?

התשובה טמונה במספר פרמטרים מנטאלים הקשורים לשחקן \השחקנים בקבוצה:

1. מה מניע את הספורטאי? אהבת הקהל\צורך פנימי להשגת הצלחות\רצון לשגשוג כלכלי\אהבת המשחק וכו'

2. איך הספורטאי מתיחס לכשלון והצלחה? ניצחון כהישג או הקלה? כישלון הוא נפילה או הזדמנות למידה?

3. איך הספורטאי מתפקד במצבי לחץ? מתפקד בשיאו מרוכז וחד? מבולבל ומקבל החלטות גרועות?

כאשר בוחנים את הפרמטרים הלו בספורטאי ניתן להגיע למסקנות איזו גישה תוציא מנו את המיטב. כאשר מדובר בקבוצה המצב עדין יותר, מכיון שכל שחקן שונה מחברו יש למוד את הפרמטרים של כל שחקן ולנקוט בקו קבוצתי מסוים על פי הרוב בקבוצה, במקביל, לקים שיחות אישיות בסגנון אחר עם הספורטאים השונים.

ובחזרה לנבחרת, עושה רושם כי אריק שיבק המאמן מכיר היטב את המודל הזה ופועל בהתאם. ניסוחיו בתקשורת מעורפלים ומשדרים הן תקוה להצלחה ואמונה בנבחרת והן ניסיון להנמיך ציפיות. אני מניח שמול שחקניו בחדר הלבשה הוא נוקט בגישה ברורה יותר. אני בטוח כי בחדרי חדרים הוא או אחד מעוזריו גם משדרים לאוזני שחקנים בודים את מה שהם אישית, צריכים לשמוע. בהצלחה לנבחרת!


26 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page